Overtocht

Er zijn drie manieren om naar Engeland te komen: met het vliegtuig, met de auto en de pont en met de trein. Het voordeel aan vliegen is natuurlijk de snelheid. Zeker wanneer u geen grote bagage meeneemt is er veel tijd te besparen door het vliegtuig te nemen. Bovendien zijn er vele goedkope aanbieders te vinden, die u voor weinig geld de Noordzee over vliegen. Met name last minute reizen kunnen zo erg voordelig zijn. Nadeel is dat u op de plek van bestemming geen eigen vervoer heeft, maar rijden in Engeland is ook niet voor iedereen: onzekere chauffeurs hebben wellicht moeite met het linksrijden.

Pont
Voor wie dat systeem geen enkel probleem is, is de auto en pont (overtocht Engeland) nemen een goede optie. Er varen drie grote ponden, waarvan de meeste één keer per dag: van IJmuiden naar Newcastle, van Hoek van Holland naar Harwich en van Rotterdam naar Hull. De verbinding Hoek van Holland-Harwich is daarvan verreweg de snelste met 6 en een half uur, voor vertrek vanaf IJmuiden en Rotterdam zit u respectievelijk 12 en 18 uur op de ferry. Het duurt even, maar dan heeft u wel eigen vervoer in Engeland. Wie naar het zuiden van Engeland wil, kan ook met de autotrein door de Calais-tunnel gaan.

Trein
De laatste optie is een reis met de trein. Daarbij reist u eerst naar Parijs waar u de hogesnelheidstrein naar Londen neemt; ook deze gaat door die Calais-tunnel. Zo’n reis kunt u bij NS-Hispeed boeken, en u bent vanuit Nederland binnen 5 uur in Londen.